June 9, 2010

terlebih sudah!

aku slalu ckp aku miskin tegar gak. cume xfakir je.

aritu insap dh. aku tnye la kn berapa ek gaji jd chegu kt kemboja. korg tau berapa? 40 dollar je bulan2. baru seratus lebih je tau. cmne nk hidup. lum masuk bayor sewa bilik (diorg sewa bilik dok ramai2), lum byr duit minyak moto 3dollar xfull tank lg tau. nk beli air coke pn 1 dollar. cmne la nk idup.

klu jadi dokter baru senang kt sana. gaji jadi 500 dollar. kat sni, jadi dokter melimpah ruah duit, nak2 klu bukak klinik sndiri.

aku syukur, aku tanak cakap aku miskin tegar dh.wlpn aku paling miskin antare korang (aku xda viva, aku x g sipadan, aku xda duit nk amek lesen dive -amek lesen kete pn sangkut2 byr sket2, sob2, ) tp aku still leh masuk kentaki nk beli air milo ais. uish, milo kentaki mahal tau!

org kt sana g sekolah, kena byr tau tiap2 hari. aku xigt berapa inggit x. kite kt sini, byr yuran sekolah setahun sekali pn bising, diorg tiap2 hari kena byr utk g sekolah gomen. aku ni mengutuk ptptn, interest tggi la, dh ada gaji pn xmo bayor ptptn gak, depa kena susah payah simpan duit nk belajor kt unibersiti. wlpn 400 dollar je setahun tp xdak loan. xdak duit x belajo la jwbnye. org sana tua2 baru belajo, sbb dh keje2 simpan duit, baru leh belajo. sob3.

aku slalu rasa xpuas dgn hidup,boring la tp masa yg ada ni aku sia2 jugak. balik umah, trbongkang depan tivi tgk estero. pastu ckp boring2. tp xda inisiatif nk buat benda lain. aku ckp je boring, tp xnk explore benda baru. bukan xnk explore, tp malas. aku tau aku suka bnyk benda, tp aku xnk buat.

aku dlu buang karen bnyk masa time belajo tuh, tido je. jadi bila pas abes belajo, aku jnji aku xnk tido dh. jd aku tido mlm je (dn aku xphm napa org kate aku xrock sbb tido kol 11 mlm2, at least siang aku xtido.). pastu aku google dlm diri, apa aku nk buat. aku cari2, cari potensi diri. (cheeewah, aku menipu bab potensi tu haha). so far aku mmg hidup dgn benda yg aku suka, jadi aku syukur. aku ada kucing2 comel (wlpn xduduk dgn aku, at least aku leh tgk gmbo2 kuceng aku dlm enset), aku suke fotografi (yg aku xabes explore lg, dn aku nk explore abes2an) aku suke lukis2 (tp dh lama x doodling, hah menconteng ja pandai, dn bila aku kenang balik, aku trbantut disebabkan halangan chegu aku. haha marah neh. cikgu slalu igt org sains xdibenarkan melukis. ape kes!) aku nk kreatif mcm dia-http://tutupmulut.blogspot.com/) dia sgt pndai melukis. tp aku redha aku xleh jd cm dia, sbb aku xtau nk lukis menatang ape. hahaha. ada lg benda lain aku nk buat, tp aku xtau nk buat apa. jadi skang aku tgh google2 lg, hati aku nk buat apa. kena try n error la kiranya.

jaja, aku mmg nk g india. tp jgn tnye aku, bila nk g. aku tggu duit jatuh dr langit. melainkan ko leh convincekan en.ghani utk bg bonus nam bulan gaji kt setaff salam ni, baru aku g india. baru aku akan berangan2 balik utk g mana, baru aku akn beli semula tiket2 kapal terbang. skang xleh saving. duit aku ckup2 je utk mutar2 di semenanjung.

ape pn, aku tetap syukur dgn hidup!

** nah, aku copy paste dari emel. emel ni aku tulis untuk kawan-kawan kelaut. saja nak share.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...