December 18, 2013

india lagi

dah 2 kali trip, tetap tak abes gak bercerita psl india ni.
xtau sebab terlalu bnyk cite, atau dh abes kata-kata tapi aku rs masalah sebenar adalah malas gile nak taip. haha

fyi, aku dah g india 2x. dan tgh planning trip ketiga. dah beli tiket pon hehe.plannye mac ni hehe. first trip june 2011, second trip march 2012, ni insha Allah march 201 4 nak g lagi. 

ni nk cite pengalam roughly trip first ngn trip kedua.

trip first.
mula2 dlu pi ngn sarah. dr kl ke new delhi pastu g agra ngn jaipur, dan mumbai.
yg beli 4 org, 3 wanita, 1 hero-boifren aku. tp 2-3 hari sblm fly, bf aku kena pi mesir plak. ms tu mesir tengah bergolak, jadi dia dihantar ke sana.  isk sedih gak masa tu sbb dia xdpt ikut dh la last minit. dh la aku xsmpt jmpa dia lgsung sblm dia fly sbb ms tu aku sebok outstation, ngn pakcik aku kawen gak esoknya. aku pi jugak ngn sarah, wlpon org ckp bahaye sbb pompuan je berdua, tp dh nekad. dan mmg sgala info, booking, itinerary plan peta sume ada dlm kepala otak aku, jd xda la rs trkontang kanting kt sana wlpon ilang 2 orang.

kelako ms ni, kitorg beli tiket mmg murah nak mampos, return rm200++ trmasuk sume luggage ngn nasik lemak pak nasir. ms tu x stadi abes lg psl india, aku la kepalanye. oh apa kata balik ikut mumbai. xda la jauh. igt new delhi tu ngn mumbai tu jauh mcm kl g perlis je, rupenye salah scale. haha. dah beli tiket, dh plan tup2 bru kire jarak delhi-mumbai ada lebih kurang 1400 km giteww. 

ada bbrp cerita aku nk share gak ms trip pertama ngn kedua dan korg boleh jadikan ni tips jugak. sori ayat panjang gile tapi dah gini ceritanya. cerita pendek-pendek kang kata tergantung plak haha.

1- new delhi-mumbai jauh engkau tau x? jauhh. klu highway mcm plus tu xpe la. naik train pon lebih kurang 22 jam, dan masalah sebenar kitorg adalah masa. 5 city dalam 6 hari. gile ke apa. last2 kitorg pon terpaksa beli satu lagi tiket domestik flight dari jaipur ke mumbai. 

2-kitorg pegi bulan jun. dah beli, bru nak cek temp (ye la asyek fikir india mcm kita, panas sepanjang tahun) rupe-rupanya time tu off season sbb musim panas. panas gila kot. dlm 40 ++ degree celcius. cmtu la. korg susah tgk mat saleh kt sana. igtkn panas mcm kita la. tp sies tak tahan. leh cair mekap mak. bila nk g mumbai, flight delay almost 3 jam sbb flight dr mumbai xleh take off. ujan trlalu lebat kat mumbai. oh monsoon season plak kt sana. huwaa. tepuk dahi.

agra, first trip. jun 2011. super terik panas isk panas gila. lokal kena berkaki ayam bila masuk taj mahal ni, termasuk kt luar ni. tourist, kena beli tiket lagi mahal, kita akan dibekalkan dgn sarung kasut mcm bilik bedah ngn air mineral. bayangkan pijak lantai panass panass tengah hari. mau melecur kulit.
 pendek kata, sblm beli tiket, sila check dlu weather kt sana. ada musim sejuk, cthnye new delhi.  selalunye org ke sana bulan dis-mac. walaupon tahap xturun salji, tp sejuk kottt. siang nye ada matahari tp xpanas terik, best je jalan, dan bila malam uiii tejukk. tejukk gileeeee ok. ms aku kt agra, temp malam drop smpi 8 degree celcius.

3-tiket keretapi. stadi betul2 route. masa mula2 landing, esoknya pepagi kitorg g stesen ketapi. kalau town besar mcm new delhi, ada tourist reservation bureau kt NDLS (new delhi railway station). nak beli tket dr malaysia, sies wa cakap susah gile wei wlpon leh beli online. jd kena beli kt india gak. jd 7 pg kitorg beratur smpi opis tu bukak pintu. mmg penuh ngn tourist, jd xyah berebut la ngn lokal. isi form, dan tulis nombor tren ngn route (lg senang kalau tau nk naik train yg mana satu). sistem keretapi diorg bkn mcm kita. satu kali je g alor star tiap2 malam. tapi utk satu perjalanan dr new delhi ke jaipur, ada berpuluh2 trip. ada yg perlahan ada yang laju. jadi pandai2 lah pilih

dan masa tu jugak, rs bersyukur gila kitorg dtg berdua je. rasanya kalau dtg berempat, msti kitorg berpecah. xsemestinya ada tiket, bila kuota full nganga je la mulut. mungkin kena tukar trip, dan ada satu kali tu, tiket kitorg dalam waiting list. sblm boarding dalam tren, leh cek senarai nama ada tmpal kat notification board. fyi, nama kitorg di tulih dlm bahasa hindustan kot. tp sng je cari, tgk je koc mana, ngn no seat, agak2 sama ejaan nama kt dinding ngn tiket, ye la kot.

second trip. march 2012. dengan future husband yang tak dapat join first trip. xigt kelas berapa, tapi ni night train dari jodhpur (the blue city, gila gojesss. town paling romantik. sies, romantik dari taj mahal) ke agra. hmm lebih kurang 11 jam. ni sakit pinggang. aku seat seat 3 tier. aku paling atas. future husband seberang sana dgn laptop tu. sejuk gila malam kot, dan xselesa nk tido sbb sume jejaka lokal tu pandang aku xberkelip. selimut xda, cmne nk tido. sies ckp, aku duduk bersila, kepala kena senget sbb kepala mmg dh kena siling koc hha. 

ni first trip. dr agra ke jaipur. lebih kurang 6 jam perjalanan. xpaham aku knp org2 keliling tu nk gak duduk kt seat tu. kwn aku kt bwh tu, sarah. bkn sharing pon. xda rasa tanggungjawab lgsung nak blah. dah nmpk ada org, nk jugak duduk sembang. ms tu penat sgt, aku set alarm sbb mana lah tau smpi stesen mana, takut trlajak. tp sblm smpi, ada org kejutkan aku, ckp dh smpi jaipur. 
ada gak satu kali, ms trip kedua. dr new delhi ke jaipur masa tu. ada 4 seat, direbut oleh 6 org. kebanyakannya ada tiket yang sah. imagine! yg berebut tu seat sblah aku je kot. sume tnjuk tiket sama, no seat sama, no koc sama, no tren sama, date sama. huwaa nanges. ms tu sume mat saleh la. aku pon xtau cmne diorg setel tp 1 kapel tu tukar tmpt dduk depan. huhu

nak cite pendek kata panjang gile. nanti aku cite by episod. dlu rasanya pnah cite smpi agra je. tp bab mumbai jaipur sume xpnah cite. nanti kita cite lagi.

klu ada pertanyaan, leh emel sy kt erme_harlini@yahoo.com.
sy mmg gembira je klu org nk tnye atau share cite india ngn sy. mata berbintang bintang klu cerita psl india. hahaha.






No comments:

Post a Comment

Sila susun kasut anda di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...