June 19, 2008

let's learn terengganu speak

mari mengenal warna dalam loghat terengganu

Merah - Meroh nyaler (merah merrang)
Hijau - ija menaung
Kuning -kuning besio'r
Hitam - itang beletung (itang legik)
Putih - putih seleput
Biru - biru heghang

dan

ada lagi warna2 lain seperti meroh daroh ikang, ija pucuk pisang, kuning lemok ketang, kelabu taik anjing (wujud ke??) etc.

dan

aku malas nak terangkan panjang lebar, jadi sila baca penjelasannya di sini.

dan

tolong jangan persoalkan. aku sendiri pon tak pernah tanya tok aku kenapa hitam jadi itang beletung.. haha

satu benda yang aku xfaham, bila aje aku cakap aku org trg, mesti org akan ejek - "o, makanG ikanG dalanG pingganG r"?

bunyi 'G' pekat giler. percayalah, xramai pon yg pass sebut makang ikang dalang pinggang- 'G' tu pn ada kelembutannya, tau?

adakah itu aje yang korang reti nak cakap?sila tambah vocab anda.

cuba korg ckp korg dr kelantan ke, perak ke, kedah ke, melaka ke, nogori ke, ade ke aku mengejek2 (klu org trg kate 'ngan~jing') deme sekalian?

dalam pada itu, aku nak jawab tag maksu - ini tagnya..

dah seminggu dia bagi kat aku, ni baru aku nak buat.

aku xtau rule utk tag ni, cuma dia suh lukis binatang yang kita suka. jadi ni la yang aku lukis, gambar sotong.. aku lukis tangan pastu aku fotoshopkn sket2 kat CS3.. dan tag ni berakhir di sini. malas nak tag orang2 lain. hehe..

ps : dah cukup orang untuk aku bawak g candat sotong. xyah lagi sibuk2 angkat kening nak cakap taknak ikut. ami - terima kasih. aku memang xnak ajak ko. sila habiskan codex itu. nanti aku nak pinjam. to mr penyu, ko sepatutnya balik terengganu, dok kat bulatan ladang nun. jangan marah, aku nak bawa kawan2 aku pekena haipeng kopitiam. sila google kopitiam haipeng.


13 comments:

  1. maksu pun geli ketiak bila org suka2 nak terai ckap nogori, macam best, tapi .... ish, malaslah.

    ReplyDelete
  2. Lec aku dulu selalu cakap itang beletung jugak.

    Lagi satu quote popular dia , "mu tok pahangg? mu bukok tingkak..mu terjung!

    Nate make kambing!

    ReplyDelete
  3. mak su
    mak su, xjwb lg tag maksu. tggu deh.. nnti kasut lukis gmbor sotong.

    ami
    ha ha ha

    bang katok oghang mu bak ah..

    ha ha ha

    ReplyDelete
  4. hehe..aku mesti tergelak kalu aku dengor orang ganu speaking or org bukan ganu speakang.bahasa ganu tu unik.bangga aku.hehe..

    sejak PAS menang,aku dah tak lepak kat bulatan ladang lagi dah.diorang dah buang aku ketempat asalku.hehe..

    Selamat Mencadat Sotong! Jgn lupa makan ubat tahan mabuk,pakai lifejacket,kalu boleh ikat tali antara bot dan pinggang.pepehal,masih sangkut kat bot.haha..

    ReplyDelete
  5. mr penyubiru
    kamu ni teranung kite ke? hehe. ada geng.

    peteh trg peteh..

    ReplyDelete
  6. ayah kaktiny suka suruh orang luar sebut "sireh pinang kapur gambir" dlm loghat utara..
    bunyinya ala2.. "sirgheh, peenang, kapouq, gambieaqh" - banyak qalqalah dan idqhamnyer..
    (terbelit gak ler lidah abang ipar kaktiny org melaka nak menyebutnya.. hahahha)

    ReplyDelete
  7. kak tiny
    susah..susah..

    kawe gheti kecek teranung je deh..

    ReplyDelete
  8. waaa...nanti ajaq aku cakap trgane bleh???

    takde la susah sgt kalo aku nak umah ko nanti..hehhe

    ReplyDelete
  9. 13 may
    nok blajo cakap teranung?bereh..

    mu go ste~ghaet, dung belok2.

    undestang wak i eng saying?

    ReplyDelete
  10. huish! ganazz ler nampak sotong tu, terkeluar aura kesotongannya yang macho. tq kasut gombak sebab sudi jawab tag melukis tu ya. awak mmg ada talent ler.

    ReplyDelete
  11. mak su
    mak su, gambor masa zmn muda2 dlu ke?

    ReplyDelete
  12. stongkol stif austing
    (stone cold steve austin)

    ReplyDelete
  13. ayie
    buruk bak ah.. beng cakak teranung la..

    ps: klu ade kepok lekor, aku beli kt ko k..

    ReplyDelete

Sila susun kasut anda di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...