December 10, 2008

Wajah-Wajah Kemboja

Nama saya Ahmad. Saya menolong ayah saya menangkap ikan di Sungai Mekong. Ini hasil tangkapan ayah.

Nama saya Ali, dan ini adik saya Abu. Kami tiada bekalan air paip bersih. Dibelakang kami adalah sungai Mekong, sumber air utama kami.

Nama saya Mira. Ini sekolah saya, terletak di bawah surau kecil di kampung ini. Sekolah ini sangat kecil, cuma ada beberapa meja usang dan papan hitam.

Nama saya Zaleha. Yang kecil itu adik saya, dan Ina adalah rakan saya. Kampung saya tiada bekalan elektrik.

Nama saya Aminah. Saya tidak bekerja, sekadar membantu ibu di sawah. Di kampung saya tiada peluang pekerjaan.


Nama saya Maryam. Saya bersekolah. Setiap hari saya ke sekolah bersama-sama rakan saya dengan menaiki basikal.

Nama saya Zainab. Saya harap saya dapat bersekolah pada tahun hadapan.

Nama saya Kadir. Saya berusia 5 tahun.

Nama saya Fatimah dan ini adik saya Khatijah. Saya memakai pakaian cantik kerana ada orang ingin mengambil gambar saya.

Nama saya Mohammed. Saya suka bermain basikal. Dengan basikal ini, saya dapat ke kampung sebelah.

Nama saya Akhbar dan Malik.Kami gembira kerana ada orang datang membantu kampung kami.

Saya seorang yang pemalu. Mujur ada Ibu.

Saya berharap saya dapat peluang untuk ke sekolah apabila tiba masanya. Saya akan belajar bersungguh-sungguh dan membantu keluarga.





Mari bersama-sama membantu mereka memiliki kualiti kehidupan yang lebih baik.
Berikan mereka peluang itu.

Hubungi Yayasan Salam Malaysia untuk maklumat lanjut.


ps : ini belum tengok lagi kisah-kisah masyarakat di Zimbabwe, Darfur ataupun mangsa taufan Nargis di Myanmar. Aku dok kat sini sekejap pun boleh rasa mereka sangat susah.Bersyukurlah, sesusah-susah orang kat Malaysia, kat dapur ada jugak kicap. kat sana, cuba masuk dapur diorang. ada garam je. Sob3.. ---> aku kalu tulis ayat BM skema, mesti ayat aku otomatis jadi poyo. hehehe..




21 comments:

  1. Nama saya Ami. Saya boleh tahan hensemnya.

    eh..tapi mmg sedih eh. hidup dorg mcm tu lg.

    ReplyDelete
  2. setakat boleh tahan je la tahap kehenseman ko?? ces..

    hmm, tu la. diorang hidup macam tu lagi. hidup ko camne?? hidup dah kat syurga, nak lari dari syurga. pastu terapung, cari satu titik, masuk dalam titik.

    adeh, rumit sungguh hidup ko ami..

    ReplyDelete
  3. Haha...sape yg penah pejam mata sampai nampak titik tu, mesti dia tau apa maksud dia. Aku bagi ko satu hint, lebih kurang macam selak hijab.

    Aku saja tulis boleh tahan je tahap kehenseman aku. Last time aku terserempak Fouziah Gous kat OU, dia selisih dengan aku, terus wat muka horny. Tak tahan tgk kehenseman aku lah tu.

    ReplyDelete
  4. ami
    ami, selak hijab tu ape selak tudung ek? hijab tu tudung la kn?? kn?? kn?? kn??

    aku pejam mata. gelap.

    ReplyDelete
  5. bersyukur apa yang kita nikmati sekarang..
    semoga bawa kesedaran kepada semua termasuk aku sendiri

    ReplyDelete
  6. errkk?? mcm rupa cousin2 aku jerk..

    biar betul..

    apakah..


    adakah..

    keluarga ku asal dari sana??

    =p

    ReplyDelete
  7. ami
    huh, cmne aku leh xpasan pasal fouziah ghous tu?

    hmm.soori to say, gua x knal sape fouziah ghous t. jiran nenek ko ke?

    ha ha ha

    ReplyDelete
  8. jard the great
    yg mana satu muka cam kazen ko? huhu. lupe lak nk cakap kt ko, kazen ko kt sana kem salam. dia tanya, bila ko nak balik sana?

    hahahaha

    peijan
    hmm, syukur2.. diorang dapat makan daging pun setahun sekali je. ternak lembu semata-mata untuk aset, untuk dijual masa susah.

    ReplyDelete
  9. FYI aku dah ke sana tahun lepas.

    Sedih memang sedih tapi aku tetap hensem seperti dulu.

    ReplyDelete
  10. lame tak jejak kat sini...hmmmm kesian kat diorg kan...kite seharusnye bersyukur .... :D

    anyway...pics chantek laa..kamera ape yg anda gunekan? hehehehe :D

    ReplyDelete
  11. tersentuh pulak tngk gambar2 tu

    ReplyDelete
  12. adik 2 org dlm gambo last skali klu da besar mesti chun.

    ReplyDelete
  13. azzam supardi
    a'a..orang2 kat sana ada ceirta pasal ada sorang mamat hensem giler ada datang kat sana tahun lepas. ko la ye??

    aim-a
    aku pakai kamera henset jer.. tu pun henset zaman awal2 ada kamera dlu je. generasi pertama. erk~

    art-soul
    hmm, hmm, hmm.. nanges la. huhu

    ad3ck
    oo..pastu ko nk tekel la??

    ReplyDelete
  14. ko ada bagi hadiah kasut tak?

    ReplyDelete
  15. k.mas suruh tengok tv9 pagi raya tu. tapi aku terlambatttt sejam baca sms dia. uhuk.

    behhhnya. nanti nak tengok the rests of the pic okeh.

    ReplyDelete
  16. heh..makin cantik ko amek gamba..keep up the good work!

    ReplyDelete
  17. saya maksu, saya harap kasut gombak berjaya dalam usahanya, saya akan cuba hulur2 apa dari kejauhan. ya.

    ReplyDelete
  18. Kat sana mmg susah. mcm ko kata seblom nih le erme, bandar depa pun susah, apa lagi kampung2 depa. Pergi ke Kemboja menyebabkan ako menjadi manusia yg lebih bersyukur.

    ReplyDelete
  19. keadaan kampung tu mmg tak ada beza from last year to this year.. bkn kratie je.. phnom phen, siem reap, battambang, kompong cham, kompong thom.. semua sama.. paling menyedihkan umat Islam la yg paling tertindas.. tp bagus2 sbb pics describe everthings.. jadi cintailah negara tercinta anda ini. walau buruk mcm mana pun malaysia, it still our beloved country. karena tanpa negara tercinta yg harmoni, stabil, anda tidak akan dapat merasa kesenangan dan kemudahan seperti hari ini. so dh tgk n exp dgn mata kepala sendiri, semoga kita lebih bersyukur dgn apa yg ada which is much more lebih bagus drpd org2 susah yang lain.. :)

    im proud to be malaysian. no complaint. hehe~!

    ReplyDelete
  20. nama saya Sofrina. tapi cik kasut gombak xsudi letak gambar saya. saya juga melayu campa macam mereka, tapi cik kasut xmo bawa saya g sana..

    ReplyDelete

Sila susun kasut anda di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...