June 22, 2011

agra 9 june 2011(part i)

sudah tentu, kalau pegi india, wajiblah pergi agra utk tgk satu drpd benda paling ajaib kat dunia (david blaine pn xdpt nk buat bnda ajaib gini, hihi)

sesiapa yang ke delhi, memang pergi agra. kebanyakan travel agent akan buat segitiga trip ni- delhi-agra-jaipur-then back to delhi again. agra wasn’t so far from delhi, and it’s okay if u just want to make a day trip only (recommended, because hotel in agra is expensive, and there wasn’t so many things to do here, dan town yang bersepah, wink**).

I wake up around 4.30, take a bath, packing, then check out from vivek around 5.15am in the morning (terang benderang sudah).. it’s a 5 min walks to new delhi railway station (NDLS), and akibat mamai2 di pagi hari, sepatutnye keluar pintu hotel ke kiri, tp aku ngn knfidennye ke kanan. haha. bila smpi hujung jalan, eh apsal xjmpa pn. demm. salah rupenye.buang karen. dah la beg berat. so kitorang tahan auto, anta ke NDLS. terbang 40 Rs (dlm RM2.80) dan dkt je kot.

_MG_4996 (2)_MG_5012 (2)

bila dh smpi, cari platform plak. lepas scan beg, duduk tggu kt platform tu. serius, stesen keretapi diorg tak pernah mati. ada je orang yang hidup. ramai sangat orang. samada yg baru sampai ataupn tgh tggu tren lain, yg transit, yg mmg homeless, yg xtau apa, ntah la ramainye. selamba main tido je merata. mana ada lantai, situ ada orang (delhi has 15million population, greater delhi has around 21 million. gilak).tren mmg bnyk nk mati, setiap 5 minit ada je tren baru. tu baru utk 1 platform. bygkn ada brp bnyk platform kt situ. brp bnyk ketapi daa diorg ada. kite tggu star lrt pn lg lama dr tu tau.

_MG_5024 (2)_MG_5048 (2)

then tren kitorang smpi.xsusah cari koc mana, sbb ada tulis kt platform, sng nak cari. tiket aku waiting list, tp dpt duduk jugak. utk rujukan korang :

Train Name : Bhopal Shatbadi Express (the most prestigious and fastest train in India)-Train number : 12002. only 2 hours journey from Delhi, dan cuma stop kat 1 stesen, Mathura. Depart at 6.15am, we reach agra pukul 8 pagi.

**ok, ni ada kisah tambahan. tgk lah gmbr kt bawah ni. sorg tgh mencangkung, sorang lg tgh betulkn seluar.
view memang best. lalu kampung, yang paling best, yapp orang2 yang bertenggek di tepi trek keretapi pagi2. seronoknya. bukannya melepak tapi memBUANG. hahaha. ok, xmo citer lebih2. tgk lah gmbr bawah. hahaha. mmg ramai. xkesah pn. xrisau ke bontot tu tibe2 trcantas. hahaha.

_MG_5065 copy

tiket kitorang bukan 1st class.bwh sket kelas nye dr 1st kelas (370 Rs, dalam RM 25) tapi service memang baik. siap dapat breakfast set 2x. mula2 diorang bagi kat setiap sorang satu termos air, satu cawan, satu teh uncang, sugar krimer bagai, biskut meri dan gula2. lepas bancuh2, nanti seken servis dapat makanan plak. ada kuih, ada kuih (2x sebut sbb ada kuih 2 jenis dan xtau apa nama kuih tu), roti bakar, jem, butter, dhal, kuah mcm kari haha. kenyang lah jugak (mampu selera telan roti bakar sajo..), dpt paper free dan satu botol drinking water besar free!

_MG_5073_MG_5108

**ok (menda2 ni bknnye kita dpt pn bila naik tren kita, hihi)

lepas 2 jam, dalm pukul 8.30 kot, kitorang pn smpi ke stesen keretapi Agra Cantt.). ok, bila keluar, hmmm igt igt igtlah wahai saudara mara semua, tundukkan kepala dan keluar cari prepaid auto booth. uish, punye lah ramai orang tunggu kat luar tu, dan diorg memang aim tourist. igtkn tggu sedara, rupanya cari customer. biarkan saja. plannya nak tinggalkan luggage kat stesen keretapi Agra Fort, tp bila naik taxi, taxi tu suggest kitorang charter je taxi tu utk satu hari, RS950 (RM65 kot). bila tolak balik kos, dan fikir2, okey kot. taxi ekon (panas okeh kt luar), beg xyah g simpan (klu nk amek 1 bilik hotel pn dh nk kena bayar sama), nnti taxi tu bwk pegi semua tmpt, so kire2, dh la bwk 2 orang, ok kot!

_MG_5026_MG_5117

jadi dengan percayanya, kitorang charter lah taxi tu dan pegi Taj Mahal! yay. dan tahukah anda apa yang terjadi bila kitorang tinggalkan beg kitorang dalam teksi tu (percaya bulat2 kt drebar teksi tu) sambil bersuka ria di taj mahal? gile berani. berbaloikah utk percayakan mereka bulat2? jeng2..

3 comments:

  1. cepat sambung hokeyy!!! suspen nih...

    ReplyDelete
  2. haha.. kejap eh, tgh goreng cerita.

    ReplyDelete
  3. sari murah dan cantik kat area mana?

    ReplyDelete

Sila susun kasut anda di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...