March 17, 2015

Cat rumah RM7000

alahai dengar tajuk aje rasa nak gelak.

gini ceritanya, kan dh last minute sangat kan. x sempat nak cat rumah.
nak dijadikan cerita, saya xsuka dengan warna rumah ni. interiornya warna krim.
krim? hallu, sangat x suka warna itu.
saya nak warna putih. putih seputih2 nya (safe kaler kot, sng nk deko)
dan putih sangat sesuai dengan tema scandinavian (eceh) ikea ikea nehhh. paham kann.

jadi saya cari tukang cat. dlu abg ipar sy ada sorg indonesia, dia pandai segala2nya. dar mengecat ke psg tiles ke psg cornice. nak suruh dia, tp dh lost kontek. sob3.

jd sy pon cari la mane2 indonesian yg sudi cat rumah sy dgn gaji hari. saya tahu xlama pon ngecat ni, nak2 klu terer. dh la rumah kosong. ape susah kan. teringt kwn sy dlu pernah suruh husband bibik kakak dia cat rumah. Firman namanya. upah murah je. dia byr dlm 300++ je. (cat thn 2014). iols pon nak ler. sanggup byr lebih sbb tahu rumah sy lg besor (besor sket jeee dr rumah dia). bibik kakaknye pon tgh sarat pregnant nak bersalin, msti la Firman dia desperate nak cari duit lebih kan. jd, kwn sy pon kasi la kontek number Frimantu.

saya pon call dia. dia brbesar hati nk pi rumah, esk jugak nk g tgk rumah. esknye sy pon jmpa la dia. dia dtg tgk rumah, siap pinjam measure tap bdk wiring, nk ukur rumah. dia ukur sana ukur sini, dia fikir sana, fikir sini pastu dia pon bukak cerita.

katanya rumah ni besar. tak boleh siap 2 hari. klu buat sorang pon x mungkin leh siap. paling2 mau 4 orang. itu pon mau smggu. 7 hari ni agaknye baru siap

pergh dlm hati rs nak dikencing2 dah ni. takpe ko teruskan dgn cite ko kan. nak cat living hall ngn dining hall, straight, bersambung, cat bilik 2. 1 warna je.  dapur takyah. luar lg la xyah. bkn rumah teres pon. rumah flat je smggu 4 org bru siap. kencing kencing). xpe, kite dgr je la drama dia kan.

dia tnye malam boleh cat kan? ada lampu kan?
saya ckp ada.

dia ckp lg, dia bnyk cat rumah. saya x kire amek untung banyak ni kak. dlu rumah si kakak kathy (kathy ni kwn) pon saya cat. rumahnye 2 tingkat. itu klu pggil org luar mahu dlm 20k, sy amek 15k aje. dlm hati aku, erkkk mampos la. tu rumah 2 tgkt. mau rumah aku kire 1 tingkat ni mcm xda harapan dpt seribu hehe)

asyek konar cerita. dia kata cornice dia boleh psg. cat semua dia beli. sy ckp brg sy nk beli sndiri, dia cat aje. sy nk dia cat saje. dia ckp xboleh. kakak xbiasa. sy tahu mane mau beli. eiii. lepas tu kebetulan bdk wiring suh saya beli 1 brg kt kedai hardware, si indonesian tu ckp mau folo, dia kata meh kakak, kita pegi tengok cat.

saya layankan aje. angkut la dia pi kedai hardware, tp sy xckp pape pon.sy suh dia kasi harga je brp, tp dia tambah cerita lg. katanya ini paling murah. klu kakak upah gaji hari, 1 hari 100, 4 org dh 400. smggu dh 2800, ni sy kire murah ni kak. tmbh brg sket.sy untung sikit je tak banyak kak. ape2 pon bila saya kasi jumlah ni, kakak jgn mintak kurang. memang sudah tak boleh.

wahh kemain ayat dia. ms kt kedai hardware lgsung sy xtgk cat. malas layan. wlpon xtau lg harga Firman tu nk letak berapa, tp rs msti trlebihhhhhhhh.

lama tu bru di kasi jumlahnye. dia cakap 7ribu cat 1 rumahhhhhhhh (dalam sahajeee okaii!!!)
saya tenang je. tak gelabah pon. sambil dia cakap, saya msg dgn kwn sy si kathy tu. ripot kat dia. ye la tu kan laki bibiknye. dia trus ripot sama kakaknye.

sy ckp nnti sy tnye sama suami. pegi la balik dlu. dia pon balik. sejam lepas tu dpt msg dr bibik, dia kata "kenapa di beritahu sama kakak kathy? kan firman cuma kasi jumlahnya aje dlu. belum diminta kurang. itu termasuk harga barang kakakkk.". saya forward balik msg tu kt Kathy. Kathy forward kt kakak dia. haha ripot sana ripot sini. dah kena marah gamaknya dgn tuannya.

Si Firman gamaknya kena balun sama tuan dia, trus msg mintak maaf. katanya itu harga belum kurang la ape lah. si kakak kathy ckp, hari tu cat rumah 2 tgkt tu bru abes 3.5k. xda nya smpi 15k. msg si firman masuk bertalu2. tp sy xreply.

2-3 hari lepas si firman msg. kol 5 pg. panjg lebar msgnye, dia minta maaf bnyk2. katanya dia xda kerja. isterri mahu bersalin. dia perlukan job ni. katanya dia sanggup terima 3.5k aje. tp tidak termasuk barang.  dalam hati, xpe lah, saya dh tawar hati. niat mmg nk kasi upah cat kt dia sbb mengenangkan bini dia nk brsalin, tp harga dia over sgt. sy dpt quotation RM2k utk 1 rumah, cat termasuk.cat mahal plak tu dr tukang cat yg mmg pemes. agak2 ler nk byr ko 3.5k kan. brg x trmasuk. hampes.

jd skang tggl lg 12 hari nk masuk rumah, nak cat cmne. huwaa. bknnya cuti pon. dh la si suami tetiba kena outstation 2 mggu, dia balik betul2 sblm pindah. acaner. bajet pon dh xda, nmpk gaye masuk rumah, dgn dinding bertampal2 (sbb wiring).

redha je la. sob3.




7 comments:

  1. Saya seorang mengecat rumah.saya pengalaman lebih kurang 3tahun lebih.saya mahir dalam bidang mengecat.masa my year 17 tahun.tumpang promote ye boss...my number 01137120362..Arael selangor and kl sahaja.untuk perhimatan mengecat rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berapa upah utk 1 rumah. 3 bilik. 1 ruang tamu. Teres 1 tgkat. Urgent

      Delete
  2. Saya seorang mengecat rumah.saya pengalaman lebih kurang 3tahun lebih.saya mahir dalam bidang mengecat.masa my year 17 tahun.tumpang promote ye boss...my number 01137120362..Arael selangor and kl sahaja.untuk perhimatan mengecat rumah.

    ReplyDelete
  3. Sy or kje cat kak jika akak mau cat rumah sila hubungin ke no ini 01128276276

    ReplyDelete
  4. Saye seorang pekerja renovesen pekerjaan ku cat plaster skim mosik pintu wayring pasang kayu cantik, smwx blh, klw kk minat tolng hubungi 01137045844 whatsap

    ReplyDelete
  5. Sy menyediakan perkhidmatan mngecat rumah, luar dan dalam. Insyallah harga termurah dipasaran , area kl dan Selangor Sahaja. Boleh call / mesej / wassap

    Shah 0172400207

    ReplyDelete
  6. Saya pun cat rumah juga, tapi x da la sampai 7 ribu, Rumah flet pulak tu..Harga rumah flet paling mahal pun 2500. tengok berapa banyak cat,, dinding banyak rosak ke ,, nak touch up sebelum skimm dinding tu..harga termasuk cat,, 3 hari bole siap,, kalau kosong,, asalkan malam bole kerja sekali,, & ribu tu kira sah rumah semi D.. 7 ke 8 bilik tu,,, nasib baik tak kena kencing... www.pakarcatdinding,com atau facebook.com/pakarcat / facebok.com/pakartiledancatrumah

    ReplyDelete

Sila susun kasut anda di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...