March 17, 2015

Kisah kontraktor yang ntah hape hape

cmne nk mula ye.

ok tau kan kitorg baru dpt kunci rumah, excited tp bajet nk renovate xda la besar sgt pon.
cuma nk wat wiring, cat, grill, lantai lamina dan buat concrite counter top kt yard (nak tambah sinki kat yard, dan kecik je pon ada la dlm 4 kaki je nk bikin) sebab plan kat dapur nak kitchen kabinet ikea (taget 2016 haha).

ye la poket nipis. ni pon lebihan duit epf yg kluar utk byr downpayment rumah ada la sikit2.

saya ada sorg kwn sekolah, saya tahu dia kontraktor dan kebetulan dia dh kawen dengan org selangor, duduk kt puncak jalil je. rumah sy kt sungai merab. fikir2 daripada pi cari 4 kontraktor berlainan, satu buat wiring, satu  cat, satubuat concrite counter top, satubuat grill, ape kata kasi kt dia je buat semua kan. lgpon kawan kan. klu xpuas hati, ada nk tambah ke, nak komplen ke, senang sbb kawan. lari dr KL pon, nnti dpt jmpa gak kt kg.

alkisahnye, lepas sebulan dpt kunci (kunci dpt awal Jan), saya pon kontek la dia. set appointment sebelum kitorg g Bali. kitorg amek cuti nak pindah rumah, tp sbb xbuat ape2 lg kt umah tu, jd kitorg proceed g Bali, tiket dh beli sthn lepas ms tu, mula2 igt nk burn je, tp xpe lah pi je la kan. bkn leh pindah pon. jadi saya pon jmpa la dia awal bulan februari, a few days before fly. dia dtg ngn husband dia. dh ukur semua, siap suggest buat la gini lawo, buat gitu lawo, pastu janji nk buat 3d drawing utk dapur la, semua mende la dia ukur. lantai lamina pon dia kata boleh buat. tp sy diam aje sbb ms tu dh dh quotation dr org lain, dpt harga pon murah dr dia. lepas siap ukur semua, saya cakap kt dia kasi la quotation lepas sy balik dr Bali. dia ada ms lebih kurg smggu lebih ms tu. Saya pon rs quotation xda la lama sgt nk tggu. sbb sy pnah dpt quotation utk wiring cuma kasi gmbo drawing rumah je, trus dpt. 

ok lepas balik dr bali, cek kt emel xda. bila whatsapp senyap. tggu tggu tggu bbrp hari bru dia reply. ckp lambat sket dpt quotation. skang kt kg. xpe lah. tggu lg. tggu lg .tggu lg. whatsapp lg. nmpk online, nmpk last seen bila, tapi bila tnye tak reply gak. susah hati dh sbb nk habis bulan 2 dh. 

kitorg pon postpone tukar date pindah pegi 31 mac. ye la cmne nk pindah bln 3 klu keje2 wiring xbuat lg kan. poket makin sesak sbb rumah sewa bayar, rumah baru ni pon dh setat byar. adeh. saya msg la kt kwn tu, ada masalah ke? kalau ada masalah ckp la kan. kot xkena dgn bajet ke ape. pape hal kaasi la quotation dlu. nnti klu sy rs trlebih, boleh je potong memane yg nak kan. tapi cenggitu gak. tggu tggu tggu last2 hujung bulan 2. ape ke gileeee. 

lepas tu tetibe dia msg. dia tnye, boleh ke nk anto quotation. xtau ape mimpi. tp rsnye dia rs bersalah kot sbb kt iisntagram dia, dia post gmbr poskad yg sy pos dkt dia dr bali.  kita igt kt kawan  ms kt Bali tu, pos la poskad Bali kt dia, sbb dia ckp klu dia travel, dia post poskad ke diri sndiri. cm kesian dgr kan. saya pon beli poskad, anto kat dia. dh dia msg tnye, igtkn quotation tu dh ready la. sy ckp ok,, email la quotation. skali xda gak. aduiihaiii.

msg lg, tnye lg, msg lg, tnye lg, cenggitu snyp je. last2 genap sebulan sy msg dia, ckp kt dia, saya xda bnyk duit. nk pindah bln 4 ni. sbb awak, saya kena postpone semua, saya nak quotation tu esk. dia xreply tau. sy pon cari la orang lain utk buat wiring.buat gril. counter top kt yard dh xjd buat. sbb xda bnyk ms dh. imagine tggl lg dlm 20 hari lg sblm pindah, satu keje haram pon xdpt buat lg. seb bek la bdk ofis mmg keje part time buat wiring. pggil dia buat. harga pon murah dr lelain kontraktor sy dpt, maka siap lah wiring dlm ms 3 hari jek. 

dh siap wiring, saje tggu minah kontraktor tu reply whatsapp kan. xda gak di replynye. sy pon msg dia last, saya cakap, xbaik buat mcm ni. sy mmg nk kasi semua prpjek kt awak. saya tnye ada masasalah ke, cakap xda masalah. tggu2 skang sy dh trpaksa cari org lain. igt nk tolong kawan2 kasi bisnes, tapi buat cenggini. takpe lah. takyah anto dh quotation tu. lama tu bru dia reply, dia mintak maaf. dia ckp susah cari wiremen murah skang. 

skang sy paham la, dia ni kontraktor atas angin je la gamaknya. main sub3 kt orang. bukan dia buat sndiri. patut lah susah nk dpt quotation, agaknye dia pon tggu quotation dr wireman lain, dr org grill lain. dia untung atas angin saje. rs nk unfren je kt fb tp malas. skang dia like2 gak status n komen saya, tp sy wat tak tahu je. susah okeh. besfren ms sekolah rendah. nk msm muka cmne.

sakng ni alhamdulillah, wiring dh siap. esk org lantai lamina dtg psg. duit bajet utk concrite counter top, sy tukar dengan pasang water filter. grill pon dpt kontek drpd jiran, bangla rasanya. jiran pon psg dgn bangla tu. harini call, harini jugak dia dtg. sharp, on time lg. 2 hari call, ckp dh siap. gila pantas buat keje. cuma skang xdpt cat. xsempat dh. nnti la sy cite hal cat plak. tu satu hal gak. rs nk lempang laju2 indon tu klu jmpa lg. hehe.

dh siap wiring. nnti sy kasi breakdown cost. untuk beli lampu kipas semua.

No comments:

Post a Comment

Sila susun kasut anda di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...