March 17, 2015

Cuti bajet ke Bali februari 2015 part 1

tau x, cashpaling banyak kitorg pakai utk cuti2 adalah ms kt India. tu pon skali je. rasanya bajet rm1700( utk 2 org) dan tu la duit utk segala2 nya dr mkn, tandas, jajan, hotel, transport.

we know bali is not cheap. jd utk org bajet cm gua ni, cmne nk buat.
kitorg dpt tiket promo rm150 return kl-bali-kl dgn AA.
tak kire la korg yg slalu fly dgn airlines yg mahal2 (pls takyah komen negative psl AA), but AA je la mampu buat saya tengok dunia.
sbb tiket murah, ada gak trfikir nk burn. tp bila fikir balik, dah xkan dapat dah tiket rege 150 kan.
last2 decide pegi la tu pon 2 hari sblm fly bru kompem pegi. hehe.

saya bajet rm400 je. nk tukor duit 400 ringgit je. byk ke sikit? rs bnyk le tu.
pegi 5h4m. tp pegi dh tgh mlm. jd plan tido epot.

sblm pegi, buat dlu bajet scr rough.

8 feb- fly. smpi dh tgh mlm. dinner dh bli nasik lemak pak nasir. hotel? takyah, tido epot. total expenses? 0 rupiah.
9 feb- pg2 buta sewa van. dpt 400k rupiah utk 4 org (pegi ber-4). 200rupiah transport/couple (rm60)+ tido ubud. rm112/couple.
10 feb-sewa moto. (Rp50k/couple), ubud tido villa sama RM112/couple
11 feb-tghari check out-balik Kuta dgn kereta owner villa(xigt harga kereta brp.xmahal sgt) + hotel 150k/couple (rm50)
12 feb-sewa skuter (50k/couple)+ taxi epot (80k/couple)

ini roughly punye bajet. so kt situ bru kita boleh dpt bajet brp duit extra yg ada, dr situ bru boleh fikir aktvit ape.
tp xde la total lepas tu ngam2 dpt rm400. husband korek2 jmpa duit rupiah trlebih dr trip outstation dia, jd pakai duit tu gak. dgn duit dollar singapore balik dr trip singapore kitorg. jd dpt la dlm 700.

rsnya 300 extra kitorg ada tu mmg utk mende merepek2 je. sbb sana bnyk butik branded branded, pi shopping kt sana. klu xbwk duit extra tu pon rsnye bajet kitorg ngam2 je. mmg gila kan.
hehe.

nnti sy cite detail lg kt mane sy pegi. dan ape sy buat.





Cat rumah RM7000

alahai dengar tajuk aje rasa nak gelak.

gini ceritanya, kan dh last minute sangat kan. x sempat nak cat rumah.
nak dijadikan cerita, saya xsuka dengan warna rumah ni. interiornya warna krim.
krim? hallu, sangat x suka warna itu.
saya nak warna putih. putih seputih2 nya (safe kaler kot, sng nk deko)
dan putih sangat sesuai dengan tema scandinavian (eceh) ikea ikea nehhh. paham kann.

jadi saya cari tukang cat. dlu abg ipar sy ada sorg indonesia, dia pandai segala2nya. dar mengecat ke psg tiles ke psg cornice. nak suruh dia, tp dh lost kontek. sob3.

jd sy pon cari la mane2 indonesian yg sudi cat rumah sy dgn gaji hari. saya tahu xlama pon ngecat ni, nak2 klu terer. dh la rumah kosong. ape susah kan. teringt kwn sy dlu pernah suruh husband bibik kakak dia cat rumah. Firman namanya. upah murah je. dia byr dlm 300++ je. (cat thn 2014). iols pon nak ler. sanggup byr lebih sbb tahu rumah sy lg besor (besor sket jeee dr rumah dia). bibik kakaknye pon tgh sarat pregnant nak bersalin, msti la Firman dia desperate nak cari duit lebih kan. jd, kwn sy pon kasi la kontek number Frimantu.

saya pon call dia. dia brbesar hati nk pi rumah, esk jugak nk g tgk rumah. esknye sy pon jmpa la dia. dia dtg tgk rumah, siap pinjam measure tap bdk wiring, nk ukur rumah. dia ukur sana ukur sini, dia fikir sana, fikir sini pastu dia pon bukak cerita.

katanya rumah ni besar. tak boleh siap 2 hari. klu buat sorang pon x mungkin leh siap. paling2 mau 4 orang. itu pon mau smggu. 7 hari ni agaknye baru siap

pergh dlm hati rs nak dikencing2 dah ni. takpe ko teruskan dgn cite ko kan. nak cat living hall ngn dining hall, straight, bersambung, cat bilik 2. 1 warna je.  dapur takyah. luar lg la xyah. bkn rumah teres pon. rumah flat je smggu 4 org bru siap. kencing kencing). xpe, kite dgr je la drama dia kan.

dia tnye malam boleh cat kan? ada lampu kan?
saya ckp ada.

dia ckp lg, dia bnyk cat rumah. saya x kire amek untung banyak ni kak. dlu rumah si kakak kathy (kathy ni kwn) pon saya cat. rumahnye 2 tingkat. itu klu pggil org luar mahu dlm 20k, sy amek 15k aje. dlm hati aku, erkkk mampos la. tu rumah 2 tgkt. mau rumah aku kire 1 tingkat ni mcm xda harapan dpt seribu hehe)

asyek konar cerita. dia kata cornice dia boleh psg. cat semua dia beli. sy ckp brg sy nk beli sndiri, dia cat aje. sy nk dia cat saje. dia ckp xboleh. kakak xbiasa. sy tahu mane mau beli. eiii. lepas tu kebetulan bdk wiring suh saya beli 1 brg kt kedai hardware, si indonesian tu ckp mau folo, dia kata meh kakak, kita pegi tengok cat.

saya layankan aje. angkut la dia pi kedai hardware, tp sy xckp pape pon.sy suh dia kasi harga je brp, tp dia tambah cerita lg. katanya ini paling murah. klu kakak upah gaji hari, 1 hari 100, 4 org dh 400. smggu dh 2800, ni sy kire murah ni kak. tmbh brg sket.sy untung sikit je tak banyak kak. ape2 pon bila saya kasi jumlah ni, kakak jgn mintak kurang. memang sudah tak boleh.

wahh kemain ayat dia. ms kt kedai hardware lgsung sy xtgk cat. malas layan. wlpon xtau lg harga Firman tu nk letak berapa, tp rs msti trlebihhhhhhhh.

lama tu bru di kasi jumlahnye. dia cakap 7ribu cat 1 rumahhhhhhhh (dalam sahajeee okaii!!!)
saya tenang je. tak gelabah pon. sambil dia cakap, saya msg dgn kwn sy si kathy tu. ripot kat dia. ye la tu kan laki bibiknye. dia trus ripot sama kakaknye.

sy ckp nnti sy tnye sama suami. pegi la balik dlu. dia pon balik. sejam lepas tu dpt msg dr bibik, dia kata "kenapa di beritahu sama kakak kathy? kan firman cuma kasi jumlahnya aje dlu. belum diminta kurang. itu termasuk harga barang kakakkk.". saya forward balik msg tu kt Kathy. Kathy forward kt kakak dia. haha ripot sana ripot sini. dah kena marah gamaknya dgn tuannya.

Si Firman gamaknya kena balun sama tuan dia, trus msg mintak maaf. katanya itu harga belum kurang la ape lah. si kakak kathy ckp, hari tu cat rumah 2 tgkt tu bru abes 3.5k. xda nya smpi 15k. msg si firman masuk bertalu2. tp sy xreply.

2-3 hari lepas si firman msg. kol 5 pg. panjg lebar msgnye, dia minta maaf bnyk2. katanya dia xda kerja. isterri mahu bersalin. dia perlukan job ni. katanya dia sanggup terima 3.5k aje. tp tidak termasuk barang.  dalam hati, xpe lah, saya dh tawar hati. niat mmg nk kasi upah cat kt dia sbb mengenangkan bini dia nk brsalin, tp harga dia over sgt. sy dpt quotation RM2k utk 1 rumah, cat termasuk.cat mahal plak tu dr tukang cat yg mmg pemes. agak2 ler nk byr ko 3.5k kan. brg x trmasuk. hampes.

jd skang tggl lg 12 hari nk masuk rumah, nak cat cmne. huwaa. bknnya cuti pon. dh la si suami tetiba kena outstation 2 mggu, dia balik betul2 sblm pindah. acaner. bajet pon dh xda, nmpk gaye masuk rumah, dgn dinding bertampal2 (sbb wiring).

redha je la. sob3.




Kisah kontraktor yang ntah hape hape

cmne nk mula ye.

ok tau kan kitorg baru dpt kunci rumah, excited tp bajet nk renovate xda la besar sgt pon.
cuma nk wat wiring, cat, grill, lantai lamina dan buat concrite counter top kt yard (nak tambah sinki kat yard, dan kecik je pon ada la dlm 4 kaki je nk bikin) sebab plan kat dapur nak kitchen kabinet ikea (taget 2016 haha).

ye la poket nipis. ni pon lebihan duit epf yg kluar utk byr downpayment rumah ada la sikit2.

saya ada sorg kwn sekolah, saya tahu dia kontraktor dan kebetulan dia dh kawen dengan org selangor, duduk kt puncak jalil je. rumah sy kt sungai merab. fikir2 daripada pi cari 4 kontraktor berlainan, satu buat wiring, satu  cat, satubuat concrite counter top, satubuat grill, ape kata kasi kt dia je buat semua kan. lgpon kawan kan. klu xpuas hati, ada nk tambah ke, nak komplen ke, senang sbb kawan. lari dr KL pon, nnti dpt jmpa gak kt kg.

alkisahnye, lepas sebulan dpt kunci (kunci dpt awal Jan), saya pon kontek la dia. set appointment sebelum kitorg g Bali. kitorg amek cuti nak pindah rumah, tp sbb xbuat ape2 lg kt umah tu, jd kitorg proceed g Bali, tiket dh beli sthn lepas ms tu, mula2 igt nk burn je, tp xpe lah pi je la kan. bkn leh pindah pon. jadi saya pon jmpa la dia awal bulan februari, a few days before fly. dia dtg ngn husband dia. dh ukur semua, siap suggest buat la gini lawo, buat gitu lawo, pastu janji nk buat 3d drawing utk dapur la, semua mende la dia ukur. lantai lamina pon dia kata boleh buat. tp sy diam aje sbb ms tu dh dh quotation dr org lain, dpt harga pon murah dr dia. lepas siap ukur semua, saya cakap kt dia kasi la quotation lepas sy balik dr Bali. dia ada ms lebih kurg smggu lebih ms tu. Saya pon rs quotation xda la lama sgt nk tggu. sbb sy pnah dpt quotation utk wiring cuma kasi gmbo drawing rumah je, trus dpt. 

ok lepas balik dr bali, cek kt emel xda. bila whatsapp senyap. tggu tggu tggu bbrp hari bru dia reply. ckp lambat sket dpt quotation. skang kt kg. xpe lah. tggu lg. tggu lg .tggu lg. whatsapp lg. nmpk online, nmpk last seen bila, tapi bila tnye tak reply gak. susah hati dh sbb nk habis bulan 2 dh. 

kitorg pon postpone tukar date pindah pegi 31 mac. ye la cmne nk pindah bln 3 klu keje2 wiring xbuat lg kan. poket makin sesak sbb rumah sewa bayar, rumah baru ni pon dh setat byar. adeh. saya msg la kt kwn tu, ada masalah ke? kalau ada masalah ckp la kan. kot xkena dgn bajet ke ape. pape hal kaasi la quotation dlu. nnti klu sy rs trlebih, boleh je potong memane yg nak kan. tapi cenggitu gak. tggu tggu tggu last2 hujung bulan 2. ape ke gileeee. 

lepas tu tetibe dia msg. dia tnye, boleh ke nk anto quotation. xtau ape mimpi. tp rsnye dia rs bersalah kot sbb kt iisntagram dia, dia post gmbr poskad yg sy pos dkt dia dr bali.  kita igt kt kawan  ms kt Bali tu, pos la poskad Bali kt dia, sbb dia ckp klu dia travel, dia post poskad ke diri sndiri. cm kesian dgr kan. saya pon beli poskad, anto kat dia. dh dia msg tnye, igtkn quotation tu dh ready la. sy ckp ok,, email la quotation. skali xda gak. aduiihaiii.

msg lg, tnye lg, msg lg, tnye lg, cenggitu snyp je. last2 genap sebulan sy msg dia, ckp kt dia, saya xda bnyk duit. nk pindah bln 4 ni. sbb awak, saya kena postpone semua, saya nak quotation tu esk. dia xreply tau. sy pon cari la orang lain utk buat wiring.buat gril. counter top kt yard dh xjd buat. sbb xda bnyk ms dh. imagine tggl lg dlm 20 hari lg sblm pindah, satu keje haram pon xdpt buat lg. seb bek la bdk ofis mmg keje part time buat wiring. pggil dia buat. harga pon murah dr lelain kontraktor sy dpt, maka siap lah wiring dlm ms 3 hari jek. 

dh siap wiring, saje tggu minah kontraktor tu reply whatsapp kan. xda gak di replynye. sy pon msg dia last, saya cakap, xbaik buat mcm ni. sy mmg nk kasi semua prpjek kt awak. saya tnye ada masasalah ke, cakap xda masalah. tggu2 skang sy dh trpaksa cari org lain. igt nk tolong kawan2 kasi bisnes, tapi buat cenggini. takpe lah. takyah anto dh quotation tu. lama tu bru dia reply, dia mintak maaf. dia ckp susah cari wiremen murah skang. 

skang sy paham la, dia ni kontraktor atas angin je la gamaknya. main sub3 kt orang. bukan dia buat sndiri. patut lah susah nk dpt quotation, agaknye dia pon tggu quotation dr wireman lain, dr org grill lain. dia untung atas angin saje. rs nk unfren je kt fb tp malas. skang dia like2 gak status n komen saya, tp sy wat tak tahu je. susah okeh. besfren ms sekolah rendah. nk msm muka cmne.

sakng ni alhamdulillah, wiring dh siap. esk org lantai lamina dtg psg. duit bajet utk concrite counter top, sy tukar dengan pasang water filter. grill pon dpt kontek drpd jiran, bangla rasanya. jiran pon psg dgn bangla tu. harini call, harini jugak dia dtg. sharp, on time lg. 2 hari call, ckp dh siap. gila pantas buat keje. cuma skang xdpt cat. xsempat dh. nnti la sy cite hal cat plak. tu satu hal gak. rs nk lempang laju2 indon tu klu jmpa lg. hehe.

dh siap wiring. nnti sy kasi breakdown cost. untuk beli lampu kipas semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...