June 16, 2011

8 June 2011 (Delhi)

Pagi2 lagi dah bangun dan bersiap sebab nak pegi beli tiket keretapi utk perjalanan ke Agra dan Jaipur. u can make a reservation from Malaysia (but the problem is, u cant make a payment using local credit/debit card. only india credit card will be accepted, huh!). The reservation opens up to 90 days before the date of departure,tapi tu lah xleh beli (menyampah mak). from what I read in travel forums and blogs, India Railways do have a quota for tourist.
Sebab kitorang keluar awal, dan kaunter belum bukak, jadi kitorang pergi brekfes kat cafeteria. hmm, hmm, sanggup tak sanggup je pun makan. aku nmpak ada vending machine yang nescafe tu, jadi aku oder nescafe dengan satu toast.
_MG_4896_MG_4902_MG_4905_MG_4906
**Ini untuk orang2 yang turun kat Delhi. tmpt lain aku  xtau.
The easiest way to get your train ticket is to make a reservation from Tourist Reservation Bureau. Open from 8am- (xtau, sampai petang kot, n xsure on weekend). When u reach New Delhi railway Station, proceed to 1st floor (on the left wing of the building). When you reach at the office, you need to fill up some forms (one form only, kena isi bnyk form kalau mau pegi bnyk destination.hehe). Better check your destination (gugel dlu lah, do some study, it’ll make the whole process easier, nak duduk kelas apa, train tu ada bed ke x..mcm2). isi borang sambil beratur (dengan cara duduk atas kerusi ikut turutan, dan injakkan punggung satu satu bila orang seblah dah berinjak. hehe.) dan tunggu smpi giliran sampai. igt, ada kuota utk tourist, dan utk satu perjalanan bukannya ada bnyk pn. we’re lucky we manage to get the last 2 tickets to Agra, dan satu tiket ke Jaipur (satu je, bed. dan orang tu suruh aku share ngn sarah sebab seat tu besar).
Lepas beli tiket, kitorang keluar cari auto (go to auto prepaid booth located kat luar stesen). dan cuba jangan tanya dengan orang2 yang mungkin approach kamu. sebab diorang mungkin akan cakap kaunter tu xda dan mcm2 lagi. xmau kena tipuk. okeh bebeh.. ada faham?? masa ni yang kelako. kitorang dh bayar utk token auto, tapi xda tulis nombor auto. dan ada lah sorg macha ni cakap,
“u go ask the constable..!”pastu tnjuk2 kat luar. aku ngn bodohnye cakap, no no, I just want to ask, which auto we can take? haha. pastu dia cakap lagi, go go to the constable. aku apa lagi. no no, we don’t want to talk to the police. we just want to ask how to get our auto. pastu tibe2 trlintas dlm kepala otak, wei polis kat sana kan orang panggil inspector shahab. bukannya constable. konstabel tu rupanya mandur yang tukang tnjuk nak naik auto mana. hahahaha. buduh gile kan? dan lepas tu selamatlah dapat naik auto. hihi.
_MG_4899_MG_4888
Our next destination is Baba Kharak Singh Marg. this is the starter point untuk bas Delhi Hop On Hop Off! ingat, stadi dlu nak kena naik kat mana, nnti kang auto tu tipuk bawak kome jalan jauh. xmau2 cmtu. hehe. to be continued.

2 comments:

  1. adik kasut gombak,

    akak dh lama follow blog ni tp lama sgt tak update ari tu..x sngka plak bukak je blog ni tetiba dh ada kat india. berani sgt kamu berdua mkn angin ke sana ye.. kagum ;0

    ReplyDelete
  2. thx akak.
    memang lama xupdate, sbb asyik ngn fb je. hehe.
    alhamdulillah, selamat semuanya. berdua saja. tp Allah mudahkan cara, semuanya berjalan lancar. alhamdulillah.

    ReplyDelete

Sila susun kasut anda di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...