June 29, 2011

untitled.

aizuddin akmal saad is the worst bf ever.

June 22, 2011

agra 9 june 2011(part i)

sudah tentu, kalau pegi india, wajiblah pergi agra utk tgk satu drpd benda paling ajaib kat dunia (david blaine pn xdpt nk buat bnda ajaib gini, hihi)

sesiapa yang ke delhi, memang pergi agra. kebanyakan travel agent akan buat segitiga trip ni- delhi-agra-jaipur-then back to delhi again. agra wasn’t so far from delhi, and it’s okay if u just want to make a day trip only (recommended, because hotel in agra is expensive, and there wasn’t so many things to do here, dan town yang bersepah, wink**).

I wake up around 4.30, take a bath, packing, then check out from vivek around 5.15am in the morning (terang benderang sudah).. it’s a 5 min walks to new delhi railway station (NDLS), and akibat mamai2 di pagi hari, sepatutnye keluar pintu hotel ke kiri, tp aku ngn knfidennye ke kanan. haha. bila smpi hujung jalan, eh apsal xjmpa pn. demm. salah rupenye.buang karen. dah la beg berat. so kitorang tahan auto, anta ke NDLS. terbang 40 Rs (dlm RM2.80) dan dkt je kot.

_MG_4996 (2)_MG_5012 (2)

bila dh smpi, cari platform plak. lepas scan beg, duduk tggu kt platform tu. serius, stesen keretapi diorg tak pernah mati. ada je orang yang hidup. ramai sangat orang. samada yg baru sampai ataupn tgh tggu tren lain, yg transit, yg mmg homeless, yg xtau apa, ntah la ramainye. selamba main tido je merata. mana ada lantai, situ ada orang (delhi has 15million population, greater delhi has around 21 million. gilak).tren mmg bnyk nk mati, setiap 5 minit ada je tren baru. tu baru utk 1 platform. bygkn ada brp bnyk platform kt situ. brp bnyk ketapi daa diorg ada. kite tggu star lrt pn lg lama dr tu tau.

_MG_5024 (2)_MG_5048 (2)

then tren kitorang smpi.xsusah cari koc mana, sbb ada tulis kt platform, sng nak cari. tiket aku waiting list, tp dpt duduk jugak. utk rujukan korang :

Train Name : Bhopal Shatbadi Express (the most prestigious and fastest train in India)-Train number : 12002. only 2 hours journey from Delhi, dan cuma stop kat 1 stesen, Mathura. Depart at 6.15am, we reach agra pukul 8 pagi.

**ok, ni ada kisah tambahan. tgk lah gmbr kt bawah ni. sorg tgh mencangkung, sorang lg tgh betulkn seluar.
view memang best. lalu kampung, yang paling best, yapp orang2 yang bertenggek di tepi trek keretapi pagi2. seronoknya. bukannya melepak tapi memBUANG. hahaha. ok, xmo citer lebih2. tgk lah gmbr bawah. hahaha. mmg ramai. xkesah pn. xrisau ke bontot tu tibe2 trcantas. hahaha.

_MG_5065 copy

tiket kitorang bukan 1st class.bwh sket kelas nye dr 1st kelas (370 Rs, dalam RM 25) tapi service memang baik. siap dapat breakfast set 2x. mula2 diorang bagi kat setiap sorang satu termos air, satu cawan, satu teh uncang, sugar krimer bagai, biskut meri dan gula2. lepas bancuh2, nanti seken servis dapat makanan plak. ada kuih, ada kuih (2x sebut sbb ada kuih 2 jenis dan xtau apa nama kuih tu), roti bakar, jem, butter, dhal, kuah mcm kari haha. kenyang lah jugak (mampu selera telan roti bakar sajo..), dpt paper free dan satu botol drinking water besar free!

_MG_5073_MG_5108

**ok (menda2 ni bknnye kita dpt pn bila naik tren kita, hihi)

lepas 2 jam, dalm pukul 8.30 kot, kitorang pn smpi ke stesen keretapi Agra Cantt.). ok, bila keluar, hmmm igt igt igtlah wahai saudara mara semua, tundukkan kepala dan keluar cari prepaid auto booth. uish, punye lah ramai orang tunggu kat luar tu, dan diorg memang aim tourist. igtkn tggu sedara, rupanya cari customer. biarkan saja. plannya nak tinggalkan luggage kat stesen keretapi Agra Fort, tp bila naik taxi, taxi tu suggest kitorang charter je taxi tu utk satu hari, RS950 (RM65 kot). bila tolak balik kos, dan fikir2, okey kot. taxi ekon (panas okeh kt luar), beg xyah g simpan (klu nk amek 1 bilik hotel pn dh nk kena bayar sama), nnti taxi tu bwk pegi semua tmpt, so kire2, dh la bwk 2 orang, ok kot!

_MG_5026_MG_5117

jadi dengan percayanya, kitorang charter lah taxi tu dan pegi Taj Mahal! yay. dan tahukah anda apa yang terjadi bila kitorang tinggalkan beg kitorang dalam teksi tu (percaya bulat2 kt drebar teksi tu) sambil bersuka ria di taj mahal? gile berani. berbaloikah utk percayakan mereka bulat2? jeng2..

June 17, 2011

delhi 8th june 2011 (part iii)

lepas makan kenyang2 kat karim’s dan g jama’ masjid, kitorang pun pegi lah cari bas HOHO tu dan folo je destination bas tu. ada bnyk stop yang lain, tp malas nak turun. cuma pusing2 tgk bandar, dan lepas tu kitorang turun dkt india gate.
_MG_5056_MG_5060_MG_5049
The India Gate is the national monument of India. Situated in the heart of New Delhi, India Gate was designed by Sir Edwin Lutyens. Originally known as All India War Memorial, it is a prominent landmark in Delhi and commemorates the 90,000 soldiers of the British Indian Army who lost their lives while fighting for the British Indian Empire, or more correctly the British Raj in World War I and the Third Anglo-Afghan War. It is composed of red sand stone and granite.
Kat area ni ada taman, ada kolam mandi, ada kolam (kolam kot, sbb kecik) yang orang main paddle boat, kire ada taman lah. leh beriadah. lepas tu, kitorang pegi dilli haat. mcm bazaar jugak, cume kelas sket. kire cntek lah. mcm pusat kraf lah. nk masuk pn ada entrance fee, tp free masuk klu tunjuk tiket HOHO tu. dalam ni ada mcm2, kebanyakan barang craft ada kat sini.
_MG_4954_MG_4961_MG_4968_MG_4979 (2)
dan aku buat inai! balik dari Dilli Haat, hari pn dah petang. terus balik hotel.

8th June 2011 (delhi part ii)

the auto stop us right in front of the Delhi Hop On Hop Off main stop. It is the easiest way to see Delhi. HOHO bus run across the city covering many tourist destinations including historic monuments, museums, and markets (Red Fort, India gate, Dili haat, etc). Bus frequency is every half an hour, and cost us RS300 (around RM21, with ekon okeh)-valid for 2 days. like I say, there’s so many things to do and see here. kalau skip, pun tak xckup satu hari. sbb tu pass tu valid utk 2 hari.
Our first destination is Red Fort.
_MG_4911_MG_4919
_MG_4916_MG_4926
Shah Jahan shifted his capital from Agra to Shahjahanabad and laid the foundation of Red Fort, or the Lal Quila, on 16th April 1639. It took nine years to build this mighty citadel and it got completed on 16th April 1648. Built of red sandstone, it is octagonal in shape, with two longer sides on the east and west(source : wiki ler).
I cant remember the entrance fee but I think it’s around Rs250. it’s a damn huge building. and it’s damn hot out there, around 44 degrees. gila panas-otak cair(sbb tu aku pandai, hahaha). before you enter, they will check your bag, ada metal detector, hah susah dan leceh, kena raba2 suma, beg kena selongkar (almost semua tmpat ada check camni, trmasuk shopping mall dan tengok wayang, huhu). tapi perempuan lah yang merabanya! 
dan saya mahu pegi makan dekat Karim’s! it’s one of the oldest restaurant in Delhi (and my friend said that Karim’s serve the best tandoori in the world-ceh, overated daa..) lepas makan, sarah beli laici kat situ, dan kitorang gerak ke jama’ masjid. niatnya nak solat kat situ, lepas tu selipar kena tanggal. masalahnya lantai sangat panas cmne nak pijak dengan kaki ayam.. terus kensel masuk. duduk luar amek gmbr kt luar je.
_MG_4984_MG_4987
**Karim’s dekat sangat dengan jama’ masjid. tapi susah sket nak jmpa. ada simpang ke kiri, betul2 brdepan dgn entrance jama’ masjid, lepas tu try tgk sign board utk Karim’s. kedai dia kt celah2 lorong tu.
_MG_4979_MG_5012_MG_5021_MG_5025
Gambar : kedai jual tayar, orang jual laici, pemandangan jalan depan Jama’ masjid in old delhi (muslim area)-kedai karim’s tu kena masuk simpang 3 tu, nnti cari signboard karims celah2 lorong, dan hmm, gmbr depan jama’ masjid. sayang, xdpt masuk.
Red Fort dengan Jama’ masjid xjauh pn. mcm dr CM jalan kaki ke Sogo ajer. xpn lagi dekat. berdekatan area jama’ masjid dan red fort, ada chandi chowk, one of the busiest and oldest market in old delhi. (xmau ckp lebih2, xpegi jugak. mencik mak!)

June 16, 2011

8 June 2011 (Delhi)

Pagi2 lagi dah bangun dan bersiap sebab nak pegi beli tiket keretapi utk perjalanan ke Agra dan Jaipur. u can make a reservation from Malaysia (but the problem is, u cant make a payment using local credit/debit card. only india credit card will be accepted, huh!). The reservation opens up to 90 days before the date of departure,tapi tu lah xleh beli (menyampah mak). from what I read in travel forums and blogs, India Railways do have a quota for tourist.
Sebab kitorang keluar awal, dan kaunter belum bukak, jadi kitorang pergi brekfes kat cafeteria. hmm, hmm, sanggup tak sanggup je pun makan. aku nmpak ada vending machine yang nescafe tu, jadi aku oder nescafe dengan satu toast.
_MG_4896_MG_4902_MG_4905_MG_4906
**Ini untuk orang2 yang turun kat Delhi. tmpt lain aku  xtau.
The easiest way to get your train ticket is to make a reservation from Tourist Reservation Bureau. Open from 8am- (xtau, sampai petang kot, n xsure on weekend). When u reach New Delhi railway Station, proceed to 1st floor (on the left wing of the building). When you reach at the office, you need to fill up some forms (one form only, kena isi bnyk form kalau mau pegi bnyk destination.hehe). Better check your destination (gugel dlu lah, do some study, it’ll make the whole process easier, nak duduk kelas apa, train tu ada bed ke x..mcm2). isi borang sambil beratur (dengan cara duduk atas kerusi ikut turutan, dan injakkan punggung satu satu bila orang seblah dah berinjak. hehe.) dan tunggu smpi giliran sampai. igt, ada kuota utk tourist, dan utk satu perjalanan bukannya ada bnyk pn. we’re lucky we manage to get the last 2 tickets to Agra, dan satu tiket ke Jaipur (satu je, bed. dan orang tu suruh aku share ngn sarah sebab seat tu besar).
Lepas beli tiket, kitorang keluar cari auto (go to auto prepaid booth located kat luar stesen). dan cuba jangan tanya dengan orang2 yang mungkin approach kamu. sebab diorang mungkin akan cakap kaunter tu xda dan mcm2 lagi. xmau kena tipuk. okeh bebeh.. ada faham?? masa ni yang kelako. kitorang dh bayar utk token auto, tapi xda tulis nombor auto. dan ada lah sorg macha ni cakap,
“u go ask the constable..!”pastu tnjuk2 kat luar. aku ngn bodohnye cakap, no no, I just want to ask, which auto we can take? haha. pastu dia cakap lagi, go go to the constable. aku apa lagi. no no, we don’t want to talk to the police. we just want to ask how to get our auto. pastu tibe2 trlintas dlm kepala otak, wei polis kat sana kan orang panggil inspector shahab. bukannya constable. konstabel tu rupanya mandur yang tukang tnjuk nak naik auto mana. hahahaha. buduh gile kan? dan lepas tu selamatlah dapat naik auto. hihi.
_MG_4899_MG_4888
Our next destination is Baba Kharak Singh Marg. this is the starter point untuk bas Delhi Hop On Hop Off! ingat, stadi dlu nak kena naik kat mana, nnti kang auto tu tipuk bawak kome jalan jauh. xmau2 cmtu. hehe. to be continued.

INDIA : 7 june 2011

yay, finally hari yang ditunggu2 dah tiba. demm serius, sejak aku reti tgk national geographic kat tivi (dari kecik), aku memang nak sangat ke India. tahun lepas ms air asia promo tiket murah, aku dapat tiket murah ke sana (return RM300 je kot, trmasuk dh topap luggage ngan meal, murah kan??)
plannya ke sana ngan aizuddin (my bf yang xensem tp syg dia sgt!), sarah, nurul (housemate), tp last2 menet, nurul ada miting kat Bintan dan aizuddin dpt asignment ke Mesir utk cover kisah pelajar kat sana (demm gua sedih nak mati, aku x jmpa dia since aku pegi Melaka), jadi aku bertolak ke sana ngn sarah aje.
Semua orang pun pesan2, bahayenye kome ni g berdua je, pmpuan plak tu. isk sana kotor. jaga2, kang sakit perut. isk sana panas, isk jgn tinggal beg merata, isk jgn makan kat lesehan, isk igt jaga kamera baik2, nnti imigresen (ke kastam )tu sibuk je nk pow duit utk kamera lah, laptop lah (jadi aku g sana mentally dah prepare the worst).. dan cuba hafal peta india (delhi especially mcm aku hafal sume jalan kt KL. hukhuk) sebaik mungkin, dan hafal sume itinerary(dari delhi-agra-jaipur-mumbai).
Pukul 5.20, kitorang depart ke sana (ada 3-4 orang je melayu dan stewardess yang kelako)haha. estimate time arrive kat sana around 9pm, dan aku dah book siap2 bilik hotel kat area Paharganj dan arrange airport pickup.
**************************************************************
around 9pm, sampai sana. woo epot dia cntek lah. mcm klia (epot baru yang diorg buat smpena komanwel games thn lepas) dan xda sapa2 pow duit utk kamera yang aku bawak, dan semuanya berjalan dgn baik.
bila keluar je, berdesup terus rasa bahang, malam kot. ms dlm flight, kapten tu ada ckp suhu skang around 29 degree (malam kot!) dan nmpk bnyk orang pegang kertas ada tulis nama-nama. cari nama aku, hmm ada. tp bukan hotel yang aku booking. aku book star paradise (bajet hotel saje) tp yang datang vivek hotel (yang ni aku ada request kat email, tp aku xconfirm dan aku xkensel). oleh sebab dh xda option lain, so aku pegi je kat orang vivek hotel tu. hihi.
pastu dia bawak lah pergi parking. berpusing2 cari lift, kereta, dan bila smpi je ahahaha aku gelak nak mati. van comel yang kaler hitam kuning, kecik je, dan xda ekon. xkesah lah. lalu-lalu dalam town Delhi pastu ramai lah yang mintak sedekah. serius, aku cakap kat sarah, rasa macam zombie je. dah la pakai compang camping, koyak sana koyak sini, jalan senget, mengheret kaki, mengengsot, pastu ketuk2 tingkap van nak mintak sedekah. malam plak tu. sies rasa takut gile mcm citer resident evil. hahahaha.
dah jalan2, nampak town moden, tibe2 lalu satu jalan gelap. kiri kanan ada kedai, nmpk orang tapi bergelap.isk, xdak letrik ke. aku dh cuak dah. sarah dah tnye, ko biar betik, hotel kite kat sini ke? haha. sies aku tatau. dlm hati dah kata mati dah ni. pastu dh stok nmpk lembu plak dah, orang jalan kaki kiri kanan, wei ni bandar ke kampung. jalan sket tup2 nmp hotel. hahaha. okeh, dh nmpk hotel. tgk ari luar mcm nak roboh. isk, tp aku tgk website, dan kawan aku pnah duduk situ, so mungkin luar je nmpk teruk, tp dalam okey kot. dan bila masuk sana, kena kasi paspot, diorg isi details, dan dapat kunci. mula2 naik lif, hah olskul okeh. lif yang pintu mcm grill tu, pastu tekan butang naik atas. pastu smpi. abes dah, cmne rupe bilik ni. sekali dah masuk bilik, okey rupanya. sangat okey kot! hehe. bersih. berbaloi..
_MG_4887
Me standing in front of Vivek Hotel. it’s early in the morning. around 7. so xramai orang lagi. dan ada bberapa cart jual chai- tea.
_MG_4897
Main Bazaar Road. very near to New Delhi Railway Station.

ukur jalan

banyak gile berjalan. start dari 10-15 Mei, aku ikut kak lang untuk Bingkas di SK Pulau Kundor Kelantan.

Balik dari sana, unpack, basuh baju, baju kering, lipat baju, masuk dalam beg, naik ke Kodiang plak. sorg2. aku naik keretapi dari Sentral KL (sangat suke keretapi, yay!) ke Alor Star sebelum orang kat sana pickup dan bawa ke Kodiang. it such a very2 small town, dan orang sana bookingkan satu homestay (haruslah aku xmo duduk situ, ada berani), kiri kanan xda rumah. isk. baik punye aku tipu, aku cakap aku mau tido umah kawan aku kat jitra, dan kunun kawan aku amek nnti kat satu mamak kt jitra (pdhal bila dia drop aku kt mamak tu, aku terus jalan g check in satu motel kt area situ. hihi)

duduk 2 hari kat sana, balik KL lepas tu basuh baju lagi, dan wiken tu packing lagi utk cybercamp program kt Tebung Melaka. yang tu dah 5 hari,abes je program, malam tu jugak dari melaka aku naik bas pegi Kuala Terengganu. wedding pakcik kat Besut. ingatkan sampai KT kol 5 pg, lepas tu tnggu matahari naik, pastu nak naik bas lompat2 ke Besut, tapi bila jejak je kaki kt stesen bas KT, terus trfikir, aish maybe ada bas yang drop orang kt KT dan sambung perjalanan ke Besut.

Nasib baik, aku turun je bas kol 5 pagi tu, dan aku nmpk beberapa bas ekspress tgh drop orang kt situ, aku lari pegi tanya (dan kebetulan bas tu mmg next destination adalah Besut!) yay! aku tanya lah pakcik tu, pakcik2, boleh tak saya nak tumpang g Besut? hah, naik ler… yay, leh naik.

SO xda lah aku smpi kt Besut tu lewat sgt. klu naik bas lompat2 tu, tghari gamaknye baru jejak. smpi kt Kuala Besut, erma amek kat terus bawak pegi chalet, siap2, pastu terus g kenduri pakcik kawen. siap makan2, kol 2ptg dah gerak balik Kemaman. sampai kt Kemaman dah malam, terus tido (demm penat, belum abes ukur jalan), lepas tu lusa kenduri pakcik kt umah. malam tu jugak balik KL. sbb lusa dah nak gerak ke delhi!

hah, msti dah tak terjejak dah kan berapa hari aku xtido umah sndiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...